Selecteer een pagina

Pizza, wat is er heerlijker? Ze zelf bakken natuurlijk. Jaren was dit een familietraditie bij mij thuis. Mijn vader bouwde zijn eigen oven, zo’n twintig jaar geleden in de tuin van mijn ouderlijk huis. Jammer genoeg werd dat huis verkocht, nadat mijn vader overleed, en was ik genoodzaakt de oven af te breken. Ik heb zoveel mogelijk onderdelen bewaard met de bedoeling hem in mijn eigen tuin herop te bouwen. Na lang uitstellen ben ik er vorige zomer dan toch aan begonnen, op basis van foto’s en aantekeningen van mijn vader. Enkele weken geleden raakte de oven eindelijk af. En wat een plezier hebben we er al aan beleefd. Een aanrader voor iedereen. Ik kreeg heel wat vragen van mensen die benieuwd waren en misschien zelf ook een oven wilden bouwen. Voor hen, en voor iedereen die gewoon benieuwd is, deel ik graag mijn foto’s en ervaringen.

Materialen

Belangrijkste is natuurlijk om eerst een goede zelfbouwoven te kopen. De mijne is van het merk “Alfa“, type “tradizionale 93”. 

Voor het bouwen van de basis en omkadering van de oven, gebruikte ik cellenbetonblokken (Ytong), van verschillende diktes. Daarnaast heb je betonblokken nodig voor de fundering, houten en aluminium steunbalken, beton voor de bodemplaat, … materialen die je makkelijk in de doe-het-zelf-zaak vindt. 

Een goede isolatie rondom de oven is essentieel, daarvoor bestelde ik enkele honderden liters vermiculiet en vuurvaste isolatiedekens op broodoven.com

Vuurvaste cement is essentieel om de oven toe te smeren.

 

Afmetingen

 

De afmetingen van de constructie hangen natuurlijk af van de pizza-oven zelf. In mijn geval heeft de oven een diameter van 93 cm (exclusief ovenmond). Een ruimte van een tiental centimeter langs elke zijde van de oven, om te isoleren, is belangrijk. Daarenboven moet je nog 10cm tellen (dikte van de ytongblokken). In mijn geval is de constructie 145 cm breed (aan de voorzijde) en 155 cm lang (aan de zijkant). De lengte is iets langer dan de breedte omwille van de ovenmond. 

De ovenvloer plaats je best op borsthoogte. Op die manier is het comfortabel om de pizza in de oven te schuiven. In mijn geval staat de ovenvloer op 120cm en het werkblad op 100cm van de grond. 

Voor de afmetingen is het interessant om te werken in veelvouden van 20cm of 25cm, gezien de meeste ytongblokken die hoogte hebben. Voor lengte en breedte is dit minder belangrijk, omdat de blokken makkelijker in te korten zijn in de lengte. 

 

Stap 1 – Fundering en basis

De pizzaoven zelf moet natuurlijk op een zeker hoogte staan. Daarom is het belangrijk om eerst een basis te bouwen, op een stevige fundering. Bovenop de basis komt een betonplaat en isolatie, waarop de oven zelf kan rusten. De ovenvloer ligt best op een hoogte van ca. 120cm. 

 

Kleuren en Typografie

Het zwart en wit van de krijtborden zijn het uitgangspunt voor dit kleurenschema. Daarnaast zocht ik naar kleuren die visueel het verschil kunnen maken tussen de koffie en de thee. Voor de thee werd dit een fris blauwgroen, verwijzend naar water, wat meteen ook een jong en speels karakter geeft. Voor de koffie gebruik ik een lichtbruine kleur, een logische associatie.

De typografie is deels gebaseerd op de krijtborden, maar moest tegelijkertijd ook iets speels en fris uitstralen. Daarnaast vond ik dat, net zoals op het krijtbord, een handgeletterd element niet kon ontbreken. De “la” kreeg na enkele schetsen deze vorm. De “p” verwijst naar het koninklijk monogram.

Van schets tot logo

De uitwerking begon met een aantal handgeletterde schetsen. Al snel kwam het idee om de “la” boven de “p” te plaatsen, omdat het enerzijds duidelijker leest dan dat bij een horizontale plaatsing het geval zou zijn en anderzijds zou de “la” kunnen functioneren als deel van een kroon.

De kroon en de “P” werden verder uitgewerkt in Illustrator. Om de diagonale lijn van het kroontje te versterken, besloot ik ook de “P” mee schuin te plaatsen. Om het logo wat compacter te maken, werden de letters in elkaar geschoven. Een subtiele omlijning/schaduw, geeft het logo net wat meer diepgang. Tenslotte werden de kleuren omgedraaid om aan te sluiten bij het idee van het krijtbord en werd een gekleurde rand toegevoegd, die verwijst naar de thee (blauw) of de koffie (bruin).